Is het slecht om een computer altijd aan te laten staan?

Is het slecht om een computer altijd aan te laten staan?

Is het slecht om je PC constant aan te laten staan?


Is het slecht om een computer altijd aan te laten staan? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt maar lastig te beantwoorden valt.

Het eerste wat je je moet afvragen is of het nodig is om je PC altijd aan te laten staan. Sowieso is dit slecht voor de elektriciteitskosten en daarmee misschien ook het milieu.


Wat doet dit met de componenten

Elk onderdeel/componenten die in uw computer zit heeft zijn eigen levensduur getoond in werkuren of MTBF. Maar dat betekent niet dat het meteen stopt met werken zodra de levensduur voorbij is. Het onderdeel kan jaren na die periode of jaren voor die tijd kapot gaan. Dus als u de computer aanhoudt terwijl deze niet in gebruik is, blijven alle componenten wakker en is de kans groot dat sommige ervan eerder uitvallen dan verwacht.

hdd component is het slecht als je je computer altijd aan laat staan

Componenten als bijvoorbeeld een harde schijf blijven constant draaien ook dit kan een schadelijk effect hebben, bij een SSD (Solid State Drive) is dit niet het geval want deze draait niet.

Warme en zonlicht zijn daarbij ook grote vijanden voor je computer, als de temperatuur te hoog oploopt kan dit schade opleveren bij bijvoorbeeld je processor, videokaart of zelfs monitor.

Het is dus eigenlijk beter om je PC af en toe af te sluiten, omdat het al zijn processen dan gewoon afsluit en helemaal opnieuw begint en het verbetert hiermee ook de prestaties.


Conclusie

Is het slecht om je computer altijd aan te laten staan? Eigenlijk niet voordat de schade merkbaar wordt is de kans enorm groot dat je al over bent gegaan op een nieuwe PC. De effecten treden niet van de ene op de andere dag op, ze zijn alleen slecht voor de lange termijn.

Maar moet u uw computer de hele tijd aan laten staan?

Het antwoord is een zekere nee. De enige uitzondering is als het echt moet bijvoorbeeld als je erg belangrijk werk hebt. Geef de computer anders wat rust om uw elektriciteitslasten, het milieu en de algehele levensduur van uw machine te verbeteren.


Misschien ook interessant?

Handige snelkoppelingen en trucjes die je moet weten!

https://blog.rediecom.nl/2020/06/12/computer-snelkoppelingen-en-trucjes-die-je-moet-weten/

Renzo van Diemen

Mijn naam is Renzo van Diemen, beheerder van ReDiecom! Volg deze blog en social media om op de hoogte te blijven!

Vergelijkbare Berichten

GAMING PC voor 400 EURO samenstellen! | Koopadvies

GAMING PC voor 400 EURO samenstellen! | Koopadvies

Zo maak je jouw PC sneller voor games (meer FPS)

Zo maak je jouw PC sneller voor games (meer FPS)

Beste Tech Cadeaus 2020

Beste Tech Cadeaus 2020

De LIVA Q1 een computer die in je broekzak past!

De LIVA Q1 een computer die in je broekzak past!

2 Comments

  1. Ik zet mijn laptop of computer meestal uit wanneer ik weet dat ik deze voor een langere tijd of aantal dagen niet ga gebruiken. Dit scheelt met name in de stroomkosten. Verder heb ik eigenlijk geen problemen gehad met de levensduur van deze apparaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.