Laptop kopen – uitgebreid koopadvies

Laptop kopen – uitgebreid koopadvies

Laptop kopen, waar je op moet letten! Koopadvies voor laptop

Als het tijd is voor een nieuwe laptop wil je natuurlijk zorgen dat je de juiste uitkiest in dit koopadvies lees je hoe je ervoor zorgt dat jij de laptop koopt die bij jou past! 

Welk besturingssysteem ga je gebruiken?

Er zijn momenteel vier populaire besturingssystemen: Je hebt de keus uit Windows, ChromeOS, MacOS en ook Linux. Linux is niet heel erg populair op de markt. Je zult dus vooral de eerste drie vinden.

Als je al meer producten van Apple hebt is het misschien wel handig om voor een Apple laptop te kiezen, de laptops zijn over het algemeen vrij prijzig en bij Windows krijg je over het algemeen meer waar voor je geld. Maar als je Apple producten hebt kan dit een handige toevoeging zijn

Met windows 10 laptops heb je een heel breed aanbod je hebt bijvoorbeeld laptops van 400-500 euro met de basis specificaties, maar je kunt ook laptops vinden voor 3000 euro of hoger en alles hier tussen in natuurlijk. Je kunt dus hele krachtige laptops kopen, over het algemeen ga je dus veel Windows 10 machines zien, deze worden ook heel vaak gebruikt op opleidingen. Wil je all round lekker aan de slag, dan is windows meestal wel voldoende.

Wil je wat goedkopers maar toch wel wat kunnen doen op je laptop dan kom je snel uit op een chromebook ChromeOS is wel gelimiteerder dan windows, “normale” programma’s kun je hier niet op draaien maar wel alles uit de google play store. Wil je dus specifieke programma’s dan valt ChromeOS niet aan te raden, voor tekstverwerking, browsen enzovoorts zeker wel.

Het Formaat

Wil je een hele grote laptop die misschien aardig wat weegt en ultieme prestaties heeft? Of juist een hele lichte?

De randen om het scherm worden steeds dunner hierdoor passen grotere schermen is kleinere behuizingen, en dat scheelt best wel wat. Maar dit is niet het enige waar je naar moet kijken, je hebt normale laptops maar ook laptops die je helemaal dubbel kunt vouwen, multifunctionele laptops enzovoorts, maar heb je dit nodig? Want je kunt er wel wat euro’s op besparen. Maar eerst moet je bedenken waar ga je de laptop voor gebruiken basis, video editing, high end gaming of toch iets anders?

Het beelddiagonaal is hoe groot het beeldscherm is van  de linkeronderhoek tot de rechterbovenhoek. De meest voorkomende is 15 inch dit is fijn om op te werken en niet al te groot. 17 inch wordt vaak gebruikt voor thuisgebruik.

Beeldschermdiagonaal laptop
Afbeelding afkomstig van Bol.com

Hoe goedkoper de laptop hoe slechter het beeldscherm meestal, wil je bijvoorbeeld video editen moet je wel een goed scherm hebben. De meeste laptops zijn nu full HD en dit is meestal ook voldoende, je hebt ook beeldschermen met 4k resolutie of een andere beeldverhouding. Wil je nou gaan gamen kan je beter een full hd scherm nemen met een hogere refreshrate ook wel gemeten in Hz (Hertz). Houdt er dus rekening mee. Let op hoe hoger de resolutie is hoe meer kracht je laptop ook nodig heeft om dit aan te sturen. Je hebt meestal voldoende aan een Full HD laptop met 60hz maar ga je gamen kun je dus wel een hogere refreshrate kiezen.

Processor/Cpu

amd intel chips

Het belangrijkste punt is misschien wel de processor/cpu. Voor processors hebben we AMD of Intel chips, beide hebben hele goede processoren! Waar het om gaat is voornamelijk de generatie van de CPU en de letter die erbij hoort. Intel heeft momenteel twee recente generaties op de markt de 9th gen met de Intel core i3, i5, i7 en i9 en de tiende generatie met de i3, i5 en i7. Wat is nu het verschil? Dat is vaak de letter die erin zit.

Intel:

Letter:
Y: Langzaamst, uitvoeren van lichte taken
U: Internetten, basis, batterijduur
H: Krachtigste chips, Gaming en Videoediting

AMD

Tegenwoordig is AMD ook aanwezig op de markt, Intel hoeft zeker niet beter te zijn dan AMD ze hebben laatst een nieuwe generatie Zen chips uitgebracht en die zijn super snel! AMD heeft over het algemeen een betere prijs/kwaliteit verhouding! 

Keuze uit ryzen 3,5,7 en binnenkort 9

Voor AMD geldt:

U: minder krachtig dan hs

HS: iets minder krachtig dan H vaak dunnere laptops

H: Krachtigste chips zwaardere laptops

Welke van deze letters moet jij hebben?

krachtige prestaties kies voor een H laptop

Combinatie tussen goede accu duur en een beetje prestaties U

Hele zuinige laptop voor lichte taken Y

Werkgeheugen/RAM

Let op dit stuk tekst gaat over je werkgeheugen dus niet je opslag!
 
RAM ook wel werkgeheugen genoemd is een heel belangrijk iets, waar je zeker goed op moet letten!
 

Hoe meer werkgeheugen hebt hoe beter je kunt multitasken en ook gamers en video editors hebben hier profijt van, standaard wil je nu wel 8gb ram ga echt niet lager!

Ik kan je niet garanderen dat dit goed genoeg blijf mocht je budget hebben neem dan 16gb aan werkgeheugen

Ben je van plan te gaan gamen of zelfs video’s te gaan bewerken? Neem dan minimaal 16GB ram in je systeem

Sommige laptops hebben geen uitbreidbaar geheugen wat inhoudt dat je niet later nog meer geheugensticks kan installeren!

Wil je weten wat werkgeheugen precies is? Hardware Info heeft daar een mooie tekst voor!: https://nl.hardware.info/artikel/8477/alles-wat-je-moet-weten-over-werkgeheugen

 

Videokaart

 
De videokaart is een speciale processor gemaakt voor het verwerken van grafische data. Je hebt in een laptop verschillende soorten grafische kaarten. Je hebt on-board oftewel geïntegreerde videokaarten, deze zitten meestal in de CPU dit zorgt voor standaardprestaties en kun je gebruiken als je gaat internetten of andere lichte taken. Wil je nu gaan gamen, grafisch vormgeven of gaan video editen dan valt een losse/dedicated videokaart zeer sterk aan te raden.
 
Een mooie videokaart voor een laptop is bijvoorbeeld een GTX1660 van NVIDIA of een NVIDIA Geforce MX250. Hoe sneller je grafische kaart en hoe meer VRAM de videokaart heeft hoe beter. Zoek voor de zekerheid op wat voor videokaart je nodig hebt. Voor gamen en video editing is een GTX1660 of hoger aan te raden.

De AMD RX vega chips zijn ook erg snel

De keuze is dus ook aan jou, wil je dus echt lekkere gaan gamen focus dan ook op je videokaart hoe sneller je videokaart hoe beter

Ga je video/foto editen kijk dan nog maar eens naar de rx250 of amd radeon rx chips

Ga je basis dingen doen dan heb je genoeg aan een geïntegreerde videokaart.

Opslag/Schijf

Tegenwoordig wil je in een laptop geen HDD (harde schijf) als schijf waar je besturingssysteem op staat. Wat je wilt is een laptop met SSD, dit maakt alles gewoon zoveel sneller, het snelheidsverschil tussen een hdd en ssd is gigantisch. Als extra schijf waar bijvoorbeeld games of video’s/foto’s op komen is een HDD nog wel perfect.

 

Kijk goed naar je opslag, hoeveel heb je nodig wil je later nog een externe harde schijf?

Aansluitmogelijkheden

Vaak wil je aan je laptop veel dingen aansluiten zoals een muis, headset een externe harde schijf of andere apparatuur. Je hebt bij sommige laptops nog veel meer aansluitingen zoals bijvoorbeeld een voor een sd kaart. Tegenwoordig worden laptops dunner en compacter waardoor de aansluitingen soms schaars zijn.

Als je bekabelde verbinding wilt let dan goed op dan hier een aansluiting voor is.

Als je monitors wilt aansluiten zorg dan ook dat hier de gewenste aansluitingen voor zijn.

Tegenwoordig zie je USB-c ook heel vaak, hier kan je enorm veel op aansluiten! Houdt er wel rekening mee dat je dan wel vaak een adapter er bij moet kopen

 

Accuduur

Let op veel fabrikanten beweren een hele lange accuduur te hebben maar dat is meestal getest in onrealistische omstandigheden, heb je vaak een adapter en een stroomaansluiting heb je waarschijnlijk niet zo een lange accuduur nodig. Lees veel reviews, zo kom je achter de echte accuduur!

Direct op zoek naar betaalbare laptops?

Nog vragen?

Hiermee zou je een heel stuk moeten komen met het kopen van een laptop. Heb je nog vragen twijfel dan niet reageer hieronder of stuur een mail naar info@rediecom.nl

Renzo van Diemen

Mijn naam is Renzo van Diemen, beheerder van ReDiecom! Volg deze blog en social media om op de hoogte te blijven!

Vergelijkbare Berichten

Zo verbeter je gratis je gaming setup! 5 tips

Zo verbeter je gratis je gaming setup! 5 tips

GAMING PC voor 400 EURO samenstellen! | Koopadvies

GAMING PC voor 400 EURO samenstellen! | Koopadvies

Zo maak je jouw PC sneller voor games (meer FPS)

Zo maak je jouw PC sneller voor games (meer FPS)

Beste Tech Cadeaus 2020

Beste Tech Cadeaus 2020

3 Comments

  1. Zelf vind ik werkgeheugen en een goede videokaart ook belangrijk wanneer ik een nieuwe laptop koop. Daarnaast moet deze gemakkelijk mee te nemen zijn en niet te zwaar zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel goede modellen verkrijgbaar en komen er ook nog steeds nieuwe bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.