Computer snelkoppelingen en trucjes die je moet weten!

Computer snelkoppelingen en trucjes die je moet weten!

PC tips and tricks

Er zijn veel computertrucs waarvan je waarschijnlijk nog niet af weet, deze kunnen je helpen om het gebruik van je computer simpeler te maken of je productiviteit aan te scherpen. In dit bericht lees je alles over trucjes in bijvoorbeeld Windows, MacOS en Google Chrome die jou waarschijnlijk helpen productiever te zijn!

Hier de inhoud:


Algemeen:

Venster makkelijk verplaatsen/Gebruik van meerdere beeldschermen

Gebruik de Windows-toets + pijltoetsen om een venster snel naar elke van het beeldscherm te verplaatsen, te halveren of te minimaliseren. Als u op Shift + Windows toets + pijltoetsen drukt, springt het venster naar de andere monitor. Door op Windows + P te drukken, kunt u snel een tweede beeldscherm of projector instellen.


Computer traag met opstarten?

Zeer waarschijnlijk is dat je dan teveel programma’s automatisch laat opstarten. Dit kun je gemakkelijk uitzetten! Let wel op dat je niet de verkeerde services/programma’s niet mee laat opstarten!

Windows: open de taakbeheer (Ctrl + Shift + Esc) en ga naar het opstarttabblad om te configureren welke programma’s u met uw systeem wilt starten.

Windows 7 en ouder: Open run (Windows-toets + R) en voer msconfig in om toegang te krijgen tot een venster met een vergelijkbare opstartsectie.

macOS: Ga naar Systeemvoorkeuren> Gebruikers en groepen> Selecteer uw gebruiker en klik op het tabblad Inlogitems. U kunt vanaf hier opstarttoepassingen verwijderen of verbergen


Schermvideo opnemen (Windows)

Meestal denk je zonder console niks aan de ingebouwde Xbox app te hebben, maar je kunt wel een schermopname maken hiermee, met Win + G, waarna je een pop-up krijgt om de ‘game bar’ te openen. Zeg altijd ‘Ja, dit is een game’ en je kunt beginnen met het opnemen van je video.


Meerdere bureaubladen

In Windows 10 kun je met meerdere bureaubladen tegelijkertijd werken. Om je een bureaublad toe te voegen, klik je op de Task Switcher-knop (naast de zoekknop) en kies je rechtsonder in je scherm voor Nieuw bureaublad. Je krijgt nu je openstaande bureaubladen te zien, met de optie om nieuwe toe te voegen. Dit verdwijnt helaas als je je computer afsluit.

Voor MacOS werkt het zo:

• Activeer Mission Control
• Navigeer naar de navigatiebalk bovenaan
• Tik op de plus-knop
• Direct wordt er een extra bureaublad toegevoegd aan je Mac


Taakbeheer snel openen:

Open taakbeheer rechtstreeks met Ctrl + Shift + Esc

Actie ongedaan maken

Acties kun je vaak ongedaan maken. Ctrl + Z is de sneltoets hiervoor dit kun je tijdens het typen doen, maar ook bijvoorbeeld als je een bestand verwijderd, en vaak kun je deze snelkoppeling in heel veel programma’s gebruiken. Met CTRL + Y kun je weer terughalen wat je ongedaan maakte.

Systeem snel vergrendelen:

Windows + L vergrendelt uw systeem meteen en vereist een wachtwoord (als u er een heeft ingesteld) om opnieuw in te loggen.

Gebruik op macOS Cmd + Option + Power om uit te loggen.


Browser:

Venster terughalen:

Per ongeluk een venster gesloten? Breng hem terug met Ctrl + Shift + T (Op windows)

Cmd + Shift + T (Op Macs)

Huidige venster sluiten:

Geen zin om naar de X te gaan met je muis? CTRL + W sluit je huidige venster

Voeg automatisch www. toe en .com

Voeg .com toe aan je url door simpelweg op Ctrl + Enter te klikken nadat je de naam van de site hebt getypt.

.Net nodig in plaats van .com? Druk in plaats daarvan op Ctrl + Shift + Enter.

Gebruik privé browsen (incognito)

Als u op Ctrl + Shift + N drukt, wordt een nieuw privé venster in Chrome gestart, Ctrl + Shift + P voor Firefox en Internet Explorer.

Link in nieuw venster openen:

Klik met je scrolbutton op een link om het in een nieuw venster te openen

Spring naar adresbalk

Je kunt een aantal manieren gebruiken om overal in de browser rechtstreeks naar de adresbalk te gaan. Door op Ctrl + L, F6 en Alt + D te drukken kun je dit doen

Door pagina’s bladeren met de spatiebalk

Door op de spatiebalk op een website te tikken, scrolt u in hele pagina stukken en als u op shift + spatie drukt, gaat u weer omhoog.

Direct zoeken naar afbeeldingen (alleen Chrome)

Als u de “S” -toets ingedrukt houdt en met de rechtermuisknop op een afbeelding klikt, wordt er een afbeelding op een nieuw tabblad geopend.


Tekstbewerking

Heel woord verwijderen!

In plaats van letter voor letter kun je ook het hele woord verwijderen! Met CTRL + Backspace verwijder je het hele woord achter de cursor. Dit kan zeker efficiënt zijn!

Emoji toetsenbord.

Wil je graag emoticons gebruiken? Dit kan naast je telefoon ook gewoon op de computer! Druk in Windows op de Windows-toets + . (punt) en op macOS Cmd + Control + spatiebalk. Er verschijnt een Emoji-paneel zodat je gewoon door kunt gaan met alle uitdrukkingen die je wilt.

Verplaats de cursor naar het begin van het volgende of vorige woord

De cursor handmatig verplaatsen kan veel tijd in beslag. Om het proces te versnellen, verplaatst u de cursor met sneltoetsen. Gebruik Ctrl + pijl-links om het naar het begin van het vorige woord te verplaatsen. Gebruik Ctrl + pijl-rechts om het naar het begin van het volgende woord te verplaatsen. In macOS kun je hetzelfde bereiken met de Option-toets. Houd Shift + Ctrl + Pijl ingedrukt om woorden / alinea’s te selecteren (omhoog of omlaag selecteert hele tekst).


Snelkoppelingen:

Door geopende vensters bladeren

Als u op Alt + Tab drukt, kunt u door de geopende vensters bladeren. Dit maakt het heen en weer schakelen tussen lopende processen een stuk makkelijker. In macOS is de snelkoppeling Cmd + Tab.

Start programma’s met uw eigen sneltoetsen

Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling van een toepassing in Windows, ga naar de eigenschappen en op het tabblad met snelkoppelingen zou u “sneltoets” moeten zien, hier kun je je sneltoets aanmaken!

Sluit het huidige programma.

Als u Alt + F4 in toetst, wordt het huidige programma afgesloten. Soms wordt deze combinatie als grap gebruikt. Als je op het bureaublad zit kun je ALT F4 ook gebruiken om menu te krijgen waar je kunt afsluiten, in slaapstand zetten enzovoorts

Minimaliseer alle vensters

Als je heel veel dingen open hebt staat kun je door simpelweg op de Windows-toets + D te drukken alles minimaliseren.

Kopiëren en Plakken:

Deze wist je waarschijnlijk al maar met CTRL + C kopieer je en met CTRL + V plak je.


Hopelijk heb je wat aan deze trucs gehad en kun je je productiviteit verhogen! Tips of toevoegingen zet ze in de reacties! Zelf je tekst op deze site? Stuur hem in naar info@rediecom.nl

Bronnen:

https://www.techspot.com/guides/676-best-computer-tricks/

https://pcmweb.nl/artikelen/workshop/13-handige-trucjes-windows-10-die-je-nog-niet-kende

Renzo van Diemen

Mijn naam is Renzo van Diemen, beheerder van ReDiecom! Volg deze blog en social media om op de hoogte te blijven!

Vergelijkbare Berichten

De beste computer speakers 2021

De beste computer speakers 2021

Zo verbeter je gratis je gaming setup! 5 tips

Zo verbeter je gratis je gaming setup! 5 tips

GAMING PC voor 400 EURO samenstellen! | Koopadvies

GAMING PC voor 400 EURO samenstellen! | Koopadvies

Zo maak je jouw PC sneller voor games (meer FPS)

Zo maak je jouw PC sneller voor games (meer FPS)

4 Comments

  1. Bedankt voor het delen van deze slimme snelkoppelingen en trucjes! Met name de tips voor het browsen en het gebruiken van meerdere tabbladen zijn erg handig denk ik. Ik ga kijken of deze tips mij in de praktijk ook gaan helpen!

  2. Handig hoor, deze sneltoetsen voor de computer. Ik heb deze pagina meteen aan mijn favorieten toegevoegd. En ik maar denken dat ik zo handig was met het toetsenbord. Dat er een sneltoets was voor privé browsen, wist ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.