PC scherm kopen – Tips voor het kiezen van het juiste beeldscherm

PC scherm kopen – Tips voor het kiezen van het juiste beeldscherm

Als je er aan zit te denken om een nieuw PC scherm te kopen, kan dat soms best lastig zijn. Er zijn zoveel dingen om te overwegen zoals de grootte, verversingssnelheid soort paneel enzovoorts. Heel veel om over na te denken dus, in deze gids vind je hoe je de beste monitor kiest voor jouw gebruik.

Hier een lijst met wat we bespreken:


Grootte en Resolutie

Monitoren zijn er in allerlei vormen en maten, de twee meest populaire zijn 24inch en 27inch monitoren (dit is het scherm diagonaal) 1 inch staat gelijk aan 2,54 centimeter.

Een 24inch monitor is goed geschikt voor tekstverwerken, internetten en ook meestal prima voor een beetje gamen. Te koop vanaf ongeveer €110 en kost gemiddeld €180.

Onder gamers en film kijkers is een 27inch monitor ook vaak populair, dit zorgt voor meer schermruimte waardoor het ook prima geschikt is om twee programma’s naast elkaar open te hebben

Resolutie

Hoe hoger het nummer hoe scherper. De meeste 24inch monitoren hebben een resolutie van 1920×1080 oftewel full HD. Dit kun je gebruiken voor alledaagse taken en ook voor gamen of als tweede monitor voor je laptop natuurlijk. 24 inch monitors zijn over het algemeen niet zo duur.

Sommige 27inch monitoren hebben dezelfde resolutie maar omdat het scherm groter is, zijn het aantal pixels verdeelt over een groter gebied, waardoor het onscherper kan worden. De oplossing voor dit is een hogere resolutie, bijvoorbeeld 2560×1440 oftewel quad hd. Je hebt ook 4k schermen deze hebben een resolutie van 3840×2160 waardoor het beeld erg scherp en gedetailleerd is, dit is handig voor grafische vormgevers maar vaak te goed voor normale gebruikers. Gamen in 4k neemt heel veel videokaart geheugen in, als je dit dus wilt heb je een erg krachtige pc nodig.

Voor gamers raadt ik een scherm aan van full hd (1920×1080) of een quad HD monitor.

Je hebt ook nog 5k beeldschermen en 8k beeldschermen als dit niet voldoende is.

Schermgroottes

In termen van schermgroottes hebben we ook nog ultra wide en zelfs super ultra wide de meeste monitors en tv’s hebben een aspect ratio van 16:9 Aspect Ratio is een verhouding tussen de breedte en hoogte van een beeld. Ultra wide hebben bijvoorbeeld een 21:9 aspect ratio en super ultra wide monitors zelfs 32:9. Bijde types zijn geweldig als je meer schermgrootte nodig hebt, voor meerdere programma’s bijvoorbeeld, of als je een wijder beeldscherm wilt voor gamen. Super ultra wide kun je bijvoorbeeld als alternatief gebruiken voor twee monitors, maar als je super ultra wide wilt gaan gamen op een hoge resolutie moet je wel weer een krachtige PC hebben.


Soorten panelen

TN-Paneel: snelle responstijden, hoge verversingssnelheden (Hz) en weinig inputlag (Hoe lager de input lag, hoe sneller de monitor reageert op je acties). Populair bij gamers, omdat een TN-scherm de snelste reactietijd (ms) heeft. Nadelen: Soms een slecht contrast, kijkhoek kleiner dan bij een IPS-beeldscherm en de kleuren zijn minder helder.

IPS-Paneel: Met een IPS paneel heb je een grotere kijkhoek, scherpere beelden en heldere kleuren. Goed voor grafisch design dus. Vaak wat duurder en soms lagere responstijd (de tijd die een pixel kan nemen om te veranderen van kleur.)

VA: Beter contrast dan TN maar slechter dan IPS, kan helderder zijn. Het verschil tussen licht en donker is zeer goed te zien op dit type scherm. responstijd kan langzamer zijn, als je echt gamet dan kan dit soms merkbaar zijn

OLED (zeldzaam): heeft het beste contrast en de responstijd en de betrouwbaarheid van de kleuren, heel erg duur.

Je hebt nog meer panelen zoals PLS enzovoorts je kunt hier vast meer informatie over opzoeken mocht je er niet uit komen. Let ook op als je in een zonnige ruimte zit valt een anti-glare scherm aan te raden

Welke zou je moeten kopen:

Als je wilt weten wat voor beeldscherm je moet kopen zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

  • Aansluitingen (HDMI,DVI enzovoorts)
  • Soort gebruik (alledaags, gamen, werk enzovoorts)
  • Welke kwaliteit
  • Budget

Alledaags gebruik:

Voor alledaags gebruik is een monitor van 24 tot 27inch aan te raden. 24 inch als je niet al te ver van je beeldscherm zit en met een full HD resolutie zodat je wel in goede kwaliteit naar video’s kan kijken. Als je voorkeur hebt naar een groter scherm voor alledaags gebruik valt een 27inch aan te raden ook met een full of quad hd resolutie. Voor beide beeldschermen maakt het type paneel niet veel uit als je een klein budget hebt kies dan een TN-paneel.

Gaming

Ben je een echte gamer zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Kies een monitor met een verversingssnelheid van 75Hz, zo worden de beelden vloeiender mits je PC het aan kan. Je kunt monitoren met G-synch of FreeSynch overwegen om haperingen te voorkomen. Meestal kom je met gamen op een TN of VA paneel uit. Je kunt kiezen voor ultrawide als je een wijder beeldscherm wilt hebben. Let op de resolutie een 4k monitor zou een erg sterke PC vereisen. Als je in een zonnige ruimte zit valt een anti-glare scherm aan te raden

Grafisch ontwerp

Als je grafisch ontwerpt, foto’s en of video’s bewerkt valt een monitor vanaf 27 inch met een quad hd resolutie of hoger aan te raden. Met 4k monitoren heb je heel veel detail, je kleuren moeten ook goed zijn kies daarom voor een IPS paneel. Let ook hierbij op, als je ook wilt gamen is 4k erg zwaar.

Aansluitingen

HDMI-aansluiting: Aanwezig op de meeste laptops en monitoren.
Hoge resolutie? Zorg dan voor een moderne HDMI aansluiting of een andere aansluiting zoals Displayport

Displayport: Moderne aansluiting, ondersteuning voor hoge verversingssnelheden en hoge resolutie, sommige nieuwe laptops hebben een mini displayport aansluiting.

DVI: Vaak een oudere aansluiting maar werkt prima voor een full HD resolutie

VGA: Voornamelijk op oudere computers en laptops.

Soorten aansluitingen, hdmi, vga, displayport en DVI. Afbeelding behoort tot Coolblue
Opmerking: Afbeelding behoort tot Coolblue

Extra’s:

Werk je bijvoorbeeld veel is misschien een beeldscherm die kan kantelen een optie voor jou, geen speakers of headset? Dan kun je misschien ingebouwde speakers overwegen. Dit is allemaal geheel naar eigen voorkeur. Ook heb je beeldschermen met extra USB-Aansluitingen. Het is net wat je nodig hebt, let hierbij dus op bij het kiezen van een monitor.

Hopelijk kom je er nu uit als je ervoor kiest een nieuw pc scherm te kopen. Nog vragen? Voel je vrij ze hieronder in de reacties te stellen!

Renzo van Diemen

Mijn naam is Renzo van Diemen, beheerder van ReDiecom! Volg deze blog en social media om op de hoogte te blijven!

Vergelijkbare Berichten

Beste monitor voor fotobewerking in 2020

Beste monitor voor fotobewerking in 2020

Extra scherm laptop; Kopen en aansluiten

Extra scherm laptop; Kopen en aansluiten

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.